Hae sivustolta

Siirtohinnoittelun ABC: Siirtohinnoitteludokumentaatio

Tarkastelemme, mitä siirtohinnoitteludokumentaatio tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten se toteutetaan järkevästi.

Julkaistu 22.01.2025

Oletko ajatellut siirtohinnoittelua pelkkänä hallinnollisena taakkana, vai onko se strateginen työkalu ja riskien hallinnan väline? Siirtohinnoitteludokumentaatio kuuluu kansainvälisten yritysten tiedonantovelvollisuuksiin veroviranomaisille. Se ei ole kuitenkaan pelkästään lakisääteisten velvollisuuksien noudattamista, vaan myös strateginen työkalu, joka edistää yritystoiminnan läpinäkyvyyttä, riskienhallintaa ja parhaimmillaan tuo lisäarvoa liiketoimintaan. Tässä blogitekstissä tarkastelemme, mitä siirtohinnoitteludokumentaatio tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten se toteutetaan järkevästi ja hallitusti.

Mitä on siirtohinnoitteludokumentaatio?

Siirtohinnoitteludokumentaatiolla viitataan aineistoon, jolla yritykset todistavat, että niiden konsernin sisäiset liiketoimet – kuten tavara- ja palvelukauppa, immateriaalioikeuksien lisensointi tai rahoitusjärjestelyt – tapahtuvat markkinaehtoisin hinnoin. Tämä tarkoittaa sitä, että transaktiot on hinnoiteltu samoin perustein kuin samanlaiset transaktiot on hinnoiteltu riippumattomien osapuolten välillä.

Siirtohinnoitteludokumentaatio koostuu yleensä kolmesta osasta, jotka yhdessä luovat kattavan kuvan konsernin siirtohinnoittelusta:

1. Master file

  • Sisältää yleiskuvan konsernista: liiketoimintamalli, toimintaympäristö, arvoketju ja siirtohinnoittelun periaatteet.
  • Kuvastaa koko konsernin tasoista toimintaa ja antaa perustan markkinaehtoisuuden arvioinnille.

2. Local file

  • Keskittyy yksittäisen maan konserniyksikön liiketoimiin ja siirtohinnoitteluun.
  • Sisältää yksityiskohtaisen analyysin paikallisten konserniyksiköiden liiketoimista ja niihin liittyvästä hinnoittelusta.

3. CBC-r (Country-by-Country Reporting)

  • Raportoi konsernin taloustiedot maakohtaisesti: liikevaihto, voitot, verot ja henkilöstö.
  • Tavoitteena on lisätä verotuksellista läpinäkyvyyttä globaalilla tasolla.
  • Soveltuu vain yli 750 miljoonan euron liikevaihtorajan ylittäviin konserneihin.

Yllämainittujen asioiden lisäksi on hyvä huomioida, että tyypillisesti eri maiden veroviranomaisille tulee paikallisten veroilmoitusten jättämisen yhteydessä antaa myös erillinen selvitys siirtohinnoittelusta. Suomessa tämä tarkoittaa 78-lomakkeen jättämistä veroilmoituksen liitteenä.

Miksi siirtohinnoitteludokumentaation laatiminen on tärkeää?

Lakisääteinen velvoite

Monet maat, Suomi mukaan lukien, vaativat yrityksiltä siirtohinnoitteludokumentaatiota osana verotuksen valvontaa. OECD:n BEPS-projektin (Base Erosion and Profit Shifting) myötä vaatimukset ovat yhtenäistyneet ja tiukentuneet globaalisti. Dokumentaation puute tai sen heikko laatu voi johtaa verotarkastuksiin, jälkiveroihin ja veronkorotuksiin. Veronkorotuksesta voi lukea lisää blogistamme: https://www.alder.fi/mita-etsit/blogit/mita-veronkorotus-tarkoittaa-ja-milloin-se-maarataan/

Riskienhallinta

Huolellisesti laadittu dokumentaatio vähentää siirtohinnoitteluun liittyviä riskejä. Se toimii perusteluna veroviranomaisille ja suojelee yritystä pitkiltä ja raskailta oikeusprosesseilta.

Siirtohinnoitteludokumentaation laatiminen – parhaat käytännöt

1. Kartoitus ja suunnittelu

Tutustu siirtohinnoitteludokumentaation sisältövaatimuksiin ja kerää tarvittavat tiedot konsernin sisäisistä liiketoimista ja pyri tunnistamaan kriittiset kohdat. Suunnittele prosessi, jolla dokumentaatio pidetään ajan tasalla vuodesta toiseen järkevästi ja kustannustehokkaasti.

2. Huomio sääntelyvaatimukset (compliance-riskin hallinta)

Jokainen maa soveltaa siirtohinnoittelusääntöjä omalla tavallaan ja siten on tärkeää perehtyä paikallisiin vaatimuksiin ja OECD:n siirtohinnoitteluohjeisiin. Konsernin siirtohinnoitteludokumentaatiota laadittaessa on kuitenkin hyvä pohtia missä määrin dokumentaation lokalisointi eli maakohtainen räätälöinti on tarpeen ja perusteltua. Keskitetyllä ja harmonisoidulla lähestymistavalla laadittu dokumentaatio (tyypillisesti konsernin emoyhtiö laatii globaalit dokumentaation osat) vastaa OECD:n dokumentointisuosituksia, joihin myös suurin osa paikallisista säännöksistä pohjautuu.

Hallinnollisen taakan ja compliance-kustannusten minimoimisen näkökulmasta on tyypillistä, että lokalisointia tehdään vain tarvittaessa ja niin, että paikalliset raportointivaatimukset täytetään riittävällä tasolla konsernin eri toimintamaissa. Mitä enemmän dokumentaatiota lokalisoidaan, sitä suuremmat compliance kustannukset ja toisinpäin. Siksi onkin tärkeä erottaa, puhutaanko compliance-riskin täyttämisestä vai oikeasta hinnoitteluriskistä ja missä määrin lokalisointi on kannattavaa. Keskitetysti laadittu dokumentaatio varmistaa myös sen, että dokumentaatiota voidaan vielä muokata ja korjata siinä kohtaa, kun paikallinen veroviranomainen sitä pyytää.

3. Keskity olennaisiin transaktiotyyppeihin- ja virtoihin sekä niiden markkinaehtoisuuden arviointiin (hinnoittelu- ja veroriskin hallinta)

Dokumentaatiossa tulee osoittaa, että transaktiot vastaavat markkinaehtoisuutta. Näin ollen tosiseikkojen listaamisen sijasta siirtohinnoitteludokumentaation tulisi ottaa kantaa lisäarvon syntymiseen ja markkinaehtoperiaatteen toteutumisen arviointiin. Tämä edellyttää vertailuanalyysien ja taloudellisten tietojen käyttöä. Etuyhteysliiketoimien markkinaehtoisuuden arviointi on keskeistä verohallintojen oikaisuvaatimusten välttämiseksi, eli tällä hallitaan hinnoittelu- ja veroriskiä.

4. Päivitä dokumentaatio säännöllisesti

Konsernin liiketoiminnan muutokset ja sääntelyn sekä oikeustilan kehitys voivat vaikuttaa siirtohinnoitteluun. Dokumentaatio on pidettävä ajan tasalla, jotta se vastaa yrityksen nykytilannetta ja toimintaympäristöä. Dokumentaation tulisi olla johdonmukaista ja vastata liiketoiminnan todellisuutta. Hyödynnä asiantuntijoita tarkistamaan mahdolliset puutteet, kuten muuttunut sääntely.

5. Hyödynnä teknologiaa

Asiantuntijatyötä ei voi ainakaan vielä korvata, mutta rutiini- ja virhealttiiden työvaiheiden delegointi teknologialle tehostaa ja järkevöittää dokumentaatioprosessia. Digitaalisia työkaluja voidaan hyödyntää niin tietojen keruussa, datan analysoinnissa, dokumentaation laadinnassa kuin myös markkinaehtoisuuden arvioinnin tukemisessa​.

Yhteenveto

Siirtohinnoitteludokumentaatio ei ole vain juridinen velvoite, vaan myös arvokas työkalu yrityksen riskienhallinnan ja kilpailukyvyn tukemisessa. Hyvin laadittu dokumentaatio osoittaa veroviranomaisille sekä sidosryhmille yrityksen vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, mutta se myös auttaa yritystä tunnistamaan sen taloudellisia mahdollisuuksia ja kehityskohteita.

Kun siirtohinnoitteludokumentaatio toteutetaan strategisesti ja tehokkaasti, se ei ole pelkkä kustannuserä, vaan investointi, joka tuo lisäarvoa yrityksen liiketoimintaan.

Haluamme olla avuksi!

Kuulostaako monimutkaiselta? Meillä Alderilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksiä koskevan verotusasioiden ja juridiikan eri osa-alueilta, myös kansainvälisesti. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.