Yhtenäinen ja keskitetysti laadittu siirtohinnoitteludokumentaatio mahdollistaa automaation
Viime vuosina markkinoille on tullut yhä useampia toinen toistaan hienompia työkaluja siirtohinnoitteludokumentaation automatisointiin, jotka lupaavat helpomman ja tehokkaamman tavan laatia tarvittavan dokumentaation. Automaation käyttöönotto ei kuitenkaan itsestään takaa tehokkuutta ja investoinnilta odotettavaa hyötyä. Seuraavaksi käsittelemme tekijöitä, joita suosittelemme konsernien huomioivan ennen automatisointityökalujen käyttöönottoa.
Selkeä siirtohinnoittelumalli
Hyvin suunniteltu siirtohinnoittelumalli ja siihen liittyvät ohjeistukset ovat olennainen edellytys automaatiolle. Automatisointityökalut vaativat usein selkeitä ohjeita ja sääntöjä eri liiketoimityypeille, kuten liiketoimen osapuolten, näiden roolien, hinnoittelun sekä sen validointimenetelmien osalta. Suosittelemmekin keskustelemaan siirtohinnoittelumallista asiantuntijan kanssa ennen dokumentaation automatisointityokalujen käyttöönottoa siirtohinnoittelumallin markkinaehtoisuuden varmistamiseksi. Siirtohinnoittelumallin selkeys helpottaa sekä käyttöönottoprosessia että tulevaisuuden automatisoitua dokumentaation laatimista.
Selkeät prosessit ja vastuut
Riippumatta siitä, laaditaanko dokumentaatio ns. omin voimin vai ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta, tehokas dokumentointiprosessi edellyttää selkeitä menettelytapoja ja vastuunjakoa konsernin sisällä. Olisi tärkeää määrittää esimerkiksi kuka kerää konsernin sisäiset liiketoimet raportointijärjestelmästä ja kenellä on paras tieto sisäisten liiketoimien sisällöstä ja pystyy varmistamaan dokumentaatiossa kuvattujen tietojen oikeellisuuden. Automatisointityökalujen käytön opettelu vaatii myös konsernin sisäisiä resursseja, joten vastuiden määrittely etukäteen on ratkaisevan tärkeää, jotta työkalujen tarjoamat tehokkuushyödyt voidaan saavuttaa.
Tehokas tiedonkeruu
Yksi siirtohinnoitteludokumentaatioprosessin keskeisistä tehtävistä on tiedonkeruu. Automatisointityökalut nojaavat voimakkaasti konsernin sisäisten liiketoimien eli transaktioiden dataan määrittääkseen dokumentaatioon sisällytettävät kuvaukset, hinnoitteluperiaatteet ja muut olennaiset tekijät. Tehokas transaktiodatan keruu ja eri liiketoimityyppien tunnistaminen datasta varmistavat, että kaikki relevantit liiketoimet raportoidaan dokumentaatiossa oikein.
Siirtohinnoitteludokumentaation automatisointi vaatii selkeät taustaprosessit
Automaation hyödyntäminen siirtohinnoitteludokumentaation laadinnassa helpottuu merkittävästi, kun siirtohinnoittelumalli ja prosessit dokumentoinnin takana on yhtenäistetty ja keskitetysti laadittu. Dokumentaation yhtenäistäminen ei kuitenkaan tarkoita pelkästään dokumentaatiotekstin kirjoittamista – se on seurausta selkeästä siirtohinnoittelumallista, prosesseista ja datasta. On syytä myös huomioida, että konsernille voi tulla tarve syystä tai toisesta vaihtaa automatisointityökalun tarjoajaa tai jopa palata perinteisempään manuaalisesti laadittavaan dokumentaatioon. Tällaisen muutoksen toteuttamisen uhat ja mahdollisuudet on myös hyvä tiedostaa jo dokumentaation automatisointia suunnitellessa.
Siirtohinnoitteludokumentaation automaatio on useimpien konsernien tulevaisuus – varmista, että konsernisi on siihen valmis!
Haluamme olla avuksi!
Kuulostaako monimutkaiselta? Meillä Alderilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksiä koskevan verotusasioiden ja juridiikan eri osa-alueilta, myös kansainvälisesti. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.
Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.

Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Blogit

Maaria Kallio
Operatiivinen siirtohinnoittelu globaalin kauppasodan kiristyessä

Siirtohinnoittelun ABC: Siirtohinnoitteludokumentaatio

Krister Kojo
EUT on antanut tuomion konsernin sisäisten hallintopalvelutransaktioiden arvonlisäveron vähennysoikeudesta