Kevät on yleisesti kiireisintä veroilmoitusten aikaa. Veroilmoituksen antamisaika vaihtelee sen mukaan, mikä yhtiömuoto on kyseessä. Osakeyhtiöiden tulee antaa veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilinkauden päättymisestä. Suurimmalla osalla yhtiöistä tilikausi päättyy 31.12., jolloin veroilmoitus tulee antaa seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä.
Alla on kattava tietopaketti veroilmoituksen huomioitavista seikoista. Ota vinkit talteen, tee veroilmoitus ajoissa ja säästä rahaa! Lisää vinkkejä ja mm. asiantuntijoidemme laskukaavan löydät blogistamme Säästä rahaa – Täytä yhteisön veroilmoitus oikein ja ajoissa.
Mitä veroilmoituksella tarkoitetaan?
Veroilmoitus on yhteenveto yrityksen tai henkilön vuoden aikana saamista tuloista ja niiden hankkimiseen liittyvistä kuluista. Veroilmoituksen muoto määräytyy sen mukaan onko kyseessä yksityishenkilö vai oikeushenkilö (yritys). Yksityishenkilö saavat vuosittain valmiiksi esitäytetyn veroilmoituksen, joka henkilöiden tulee tarkistaa ja tarpeen mukaan täydentää. Yrityksen veroilmoituksen muoto määräytyy yritysmuodon perusteella ja yrityksen tulee itse huolehtia, että se antaa oikeaan aikaan oikean veroilmoituslomakkeen liitelomakkeineen.
Veroilmoitus on tärkeä työkalu Verohallinnolle varmistaessaan, että verovelvolliset maksavat oikean määrän veroja. Tässä blogissa avaamme muutamien yleisimpien yritysmuotojen veroilmoitukseen liittyviä tekijöitä. Tämän blogin lisäksi lisätietoa veroilmoituksesta ja veroilmoituksen laatimisesta löydät keväällä pitämästämme webinaarista: Käytännön vinkit yhteisön veroilmoituksen laadintaan.
Millainen on yrityksen veroilmoitus?
Yrityksen veroilmoituksen muoto ja määräpäivä sen mukaan, mikä yritysmuoto on kyseessä. On tärkeää tietää oman yritysmuotonsa veroilmoituksen vaatimukset sekä määräajat, jotta vältytään mahdollisilta seuraamuksilta. Avaamme nyt hieman tarkemmin muutamien yritysmuotojen veroilmoitukseen liittyviä tekijöitä.
Osakeyhtiön veroilmoitus
Osakeyhtiö on yleisimpiä yritysmuotoja Suomessa. Osakeyhtiö on osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, jolla on omat vastuut ja velvoitteet, joten yhtiön osakkeenomistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista. Täten osakeyhtiö on myös itsenäinen verovelvollinen yksikkö, minkä vuoksi osakeyhtiön tulos ei suoraan vaikuta yhtiön osakkeen omistajien verotukseen. Osakeyhtiön verotettava tulo muodostuu veronalaisten tulojen ja vähennyskelpoisten menojen erotuksesta. Osakeyhtiö maksaa yhteisöveroa 20 % yhtiön verotettavasta tuloksesta.
Osakeyhtiön tulo jaetaan tulolähteittäin elinkeinotoiminnan tulolähteeseen ja maatalouden tulolähteeseen. Tulolähdejaon osalta on hyvä huomioida, että molemmille tulolähteille on säädetty omat erilliset lait, joiden mukaan niitä verotetaan. Elinkeinotoiminnan tulolähdettä verotetaan Elinkeinoverolain mukaan ja maatalouden tulolähdettä Maatilatalouden tuloverolain mukaan. Sovellettavalla verolailla on merkitystä mm. veronalaisten tulojen ja vähennyskelpoisten menojen määrittelyssä, minkä vuoksi oikean verolain soveltaminen on tärkeää.
Osakeyhtiön harjoittaman elinkeinotoiminnan veroilmoitus annetaan Verohallinnon lomakkeella 6B, minkä lisäksi osakeyhtiön tulee antaa tarkempia tietoja erikseen määritetyillä liitelomakkeilla. Liitelomakkeista yleisimpiin kuuluvat muun muassa poistoja koskeva liitelomake 62, hyllypoistojen lomake 12A, käyttöomaisuuskiinteistöjä koskeva lomake 18, lomake 71A, jolla ilmoitetaan verovapaat luovutusvoitot ja vähennyskelvottomat luovutustappiot, sekä lomake 71B, jolla puolestaan ilmoitetaan veronalaiset luovutusvoitot ja vähennyskelpoiset luovutustappiot. Lisätietoa osakeyhtiön veroilmoituksesta ja sen täyttämisestä löydät oheisesta Verohallinnon ohjeesta.
Mikäli osakeyhtiöllä on maatalouden tulolähteeseen kuuluvaa tuloa, tulee osakeyhtiön täyttää lomakkeelle 6B laskelma myös maatalouden tuotoista ja kuluista.
Maatalouden veroilmoitus
Maatalouden veroilmoitus riippuu siitä missä yhtiömuodossa maataloutta harjoitetaan. Maatalousyrittäjät, eli yksittäiset elinkeinonharjoittajat ja maataloutta harjoittavat kuolinpesät antavat maatalouden veroilmoituksen lomakkeella 2. Maatalousyhtymät sen sijaan toimittavat veroilmoituksen lomakkeella 2Y. Osakeyhtiön tai muun yhteisön harjoittaman maataloustoiminnan veroilmoitus annetaan edellisessä kappaleessa esitetyn mukaisesti lomakkeella 6B, sekä liitelomakkeella 7M.
Toiminimen veroilmoitus
Toiminimellä tarkoitetaan yksityisen elinkeinoharjoittajan yritystoimintaa. Toiminimi on usein ensimmäisten harkittavien yhtiömuotojen joukossa silloin kun yksityishenkilö haluaa perustaa oman yrityksen, tai harjoittaa pienimuotoista liiketoimintaa. Toiminimi ei ole sen perustaneesta yrittäjästä erillinen oikeushenkilö. Täten yritystoiminnan vastuut ja velat ovat toiminimi yrittäjän henkilökohtaisia vastuita. Samoin toiminimen veronalaiset tulot ovat yrittäjän veronalaista tuloa samoin kuin kulut ovat vähennyskelpoisia menoja. Toiminimellä toimiva elinkeinoharjoittaja antaa oman henkilökohtaisen veroilmoituksensa lisäksi elinkeinoharjoittajan veroilmoituksen lomakkeella 5.
Toiminimen tuotot verotetaan elinkeinoharjoittajan tulona, mikä jaetaan pääomatuloksi ja ansiotuloksi. Mikäli toiminimen tulos on tilikauden lopussa tappiollinen, voidaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksen mukainen tappio joko vahvistaa elinkeinotoiminnan tulolähteen tappioksi, tai siirtää vähennettäväksi yrittäjän pääomatuloista.
Miten ja milloin veroilmoitus tehdään?
Uuden yrittäjän ensimmäisiä kysymyksiä veroilmoitukseen liittyen ovat usein: mistä veroilmoituksen saa, miten veroilmoitus tehdään ja milloin veroilmoitus on annettava?
Toisin kuin yksityishenkilöillä, yritys ei saa Verohallinnolta esitäytettyä veroilmoitusta, vaan yrityksen tulee laatia veroilmoitus Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Jo useamman vuoden ajan veroilmoitus on lähtökohtaisesti tullut toimittaa Verohallinnolle sähköisesti. Tyypillisin tapa veroilmoituksen antamiseen on täyttää veroilmoitus OmaVerossa. OmaVero ohjaa tarvittavien liitelomakkeiden mukaisten lisätietojen täyttämiseen pääverolomakkeelle tehtyjen valintojen perusteella. Mikäli yritys ei esimerkiksi sähköiseen tunnistautumiseen liittyvien ongelmien vuoksi pysty täyttämään veroilmoitusta OmaVerossa, voi veroilmoitusta varten ladata paperiset lomakkeet myös Verohallinnon verkkosivuilta.
Milloin veroilmoitus on annettava?
Tyypillisesti kevät ja erityisesti huhtikuu on se aika, kun veroilmoitukset työllistävät monia yrityksiä. Veroilmoituksen antamisaika kuitenkin vaihtelee sen mukaan, mikä yhtiömuoto on kyseessä. Osakeyhtiöiden tulee antaa veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilinkauden päättymisestä. Suurimmalla osalla yhtiöistä tilikausi päättyy 31.12., jolloin veroilmoitus tulee antaa seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Osalla yhtiöistä on käytössä niin kutsuttu murrettu tilikausi, jolloin tilikausi voi päättyä keskellä kalenterivuotta esimerkiksi 30.6.. Tällöin tilikauden päättymistä seuraava neljän kuukauden määräaika tulee huomioida yhtiökohtaisesti, esimerkiksi jos tilikausi päättyy 30.6. tulee veroilmoitus antaa viimeistään 31.10..
Muilla yhtiömuodoilla veroilmoituksen antamisen määräaika kannattaa aina tarkistaa erikseen joko Verohallinnon sivuilta, tai omalta veroasiantuntijaltasi. Esimerkiksi kommandiittiyhtiöiden veroilmoitukset tulee antaa jo maaliskuun aikana.
Toiminimi yrittäjät toimittavat elinkeinoharjoittajan veroilmoituksen oman esitäytetyn veroilmoituksensa yhteydessä esitäytetylle veroilmoitukselle merkittyyn päivämäärään mennessä. Tyypillisesti toiminimiyrittäjien on tullut palauttaa esitäytetty veroilmoitus viimeistään huhtikuun alkuun mennessä.
Yksityishenkilöt saavat Verohallinnolta ilmoituksen esitäytetystä veroilmoituksesta joko postitse tai OmaVeroon. Esitäytetylle veroilmoitukselle on merkitty määräaika, milloin esitäytetty veroilmoitus tulee viimeistään palauttaa.
Mitä tapahtuu, jos veroilmoitus myöhästyy?
Veroilmoituksen antamisen määräajan kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta välttyy turhilta myöhästymismaksuilta. Tiukan paikan sattuessa kannattaa veroilmoituksen antamiselle anoa Verohallinnolta lisäaikaa. Tämän osalta on hyvä huomioida, että hakemus lisäajalle tulee hakea ennen veroilmoituksen antamisen alkuperäistä määräaikaa.
Mikäli veroilmoitus myöhästyy, voi Verohallinto määrätä verojen lisäksi maksettavaksi myöhästymismaksun. Yksityishenkilöiden myöhästymismaksu on vuonna 2024 ollut 50 euroa ja yhteisöjen myöhästymismaksu 100 euroa.
Voiko verovähennyksiä ilmoittaa jälkikäteen?
Verotuksessa saattaa ilmetä virheitä vasta verotuksen päättymisen jälkeen. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi, mikäli veronalaisia tuloja, tai vähennettäviä kuluja on jäänyt ilmoittamatta. Vanhaa veroilmoitusta voi korjata jälkikäteen laatimalla Verohallinnolle oikaisuvaatimuksen.
Ennen oikaisuvaatimuksen laadintaa kannattaa kuitenkin tarkistaa kyseisen vuoden verotuspäätökseltä, onko verotus ehtinyt jo varmasti päättyä. Verotus päättyy nykyisin yksilöllisesti, joten päivä vaihtelee yhtiöittäin ja henkilöittäin. Viimeinen päättymispäivä on kaikille kuitenkin yhteinen ja se on 31.10. Mikäli verotuspäätökseen kirjattu verotuksen päättymispäivää ei ole vielä mennyt, voi veroilmoitusta korjata antamalla uuden veroilmoituksen verotuksen päättymispäivään mennessä.
Vuoden 2023 veroilmoituksen korjaaminen
Suurin osa verotuspäätöksistä on tehty loppukevään ja kesän aikana. Yleensä alkusyksystä onkin hyvä aika tarkistaa verotuspäätös, mikäli se on jo saatu. Jos verotuspäätöksessä on korjattavaa ja verotus ei ole vielä sulkeutunut, kannattaa korjaukset tehdä pikaisesti. Alderilla autamme asiantuntijoidemme kanssa tarvittavissa korjauksissa mielellämme myös pikaisella aikataululla.
Milloin vuoden 2024 veroilmoitus pitää antaa?
Verohallinto ei ole vielä julkistanut vuoden 2024 veroilmoituksien tarkkoja määräpäiviä. Veroilmoitusten määräaikoihin sovelletaan kuitenkin vuosittain samoja sääntöjä, tässä blogissa ylempänä esitettyjä perusteita. Näin ollen osakeyhtiöt, joiden tilikausi päättyy 31.12.2024, antavat veroilmoituksen 30.4.2025 mennessä.
Myös yksityishenkilöt voivat edellisten vuosien tapaan valmistautua tekemään korjaukset esitäytetylle veroilmoitukselle vuoden 2025 keväällä pääosin huhti-toukokuun aikana.
Haluamme olla avuksi!
Kuulostaako monimutkaiselta? Meillä Alderilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksiä koskevan verotusasioiden ja juridiikan eri osa-alueilta, myös kansainvälisesti. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.
Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.
Lähteet
Verohallinnon päätös veroilmoituksessa annettavista tiedoista – vero.fi
Käytännön vinkit yhteisön veroilmoituksen laadintaan – Alder
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1968/19680360
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1967/19670543
6B Elinkeinotoiminnan veroilmoitus – yhteisö (3052) – vero.fi
62 Erittely varauksista, arvonmuutoksista ja kuluvan käyttöomaisuuden poistoista (3050) – vero.fi
12A Selvitys verotuksessa vähentämättä jätetyistä poistoista (3016) – vero.fi
18 Luettelo yhteisön käyttöomaisuuskiinteistöistä (3021) – vero.fi
71A Verovapaat luovutusvoitot ja verotuksessa vähennyskelvottomat luovutustappiot (3057) – vero.fi
71B Veronalaiset luovutusvoitot ja verotuksessa vähennyskelpoiset luovutustappiot (3058) – vero.fi
Maatalouden veroilmoituksen (2) täyttöohje – vero.fi
Maatalousyhtymän veroilmoituksen (2Y) täyttöohje – vero.fi
7M Erittely yhteisön maatalouden tulolähteen tuloksesta (3077) – vero.fi
Veroilmoituksen täyttöohje – liikkeen- ja ammatinharjoittaja – vero.fi