Konsernin toiminnanohjausjärjestelmien eli ERP:n uusimiselle voi olla monia syitä käytössä olevien järjestelmien päällekkäisyydestä niiden käyttöiän päättymiseen. Oli syyt uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotolle mitkä tahansa, on uudistaminen aina merkittävä taloudellinen investointi yritykselle.
Konsernin ohjausjärjestelmän verotus
Konsernin ohjausjärjestelmän uudistaminen vaatii liiketoiminnan ja IT-järjestelmien rajapinnan tuntemisen lisäksi huomiota myös verotuksen näkökulmasta. Kansainvälisen verotuksen periaatteiden mukaan konserniyhtiöiden tulisi osallistua järjestelmän rakentamisen kustannuksiin ja maksaa järjestelmän käytöstä niin kuin ne konsernista riippumattomina yrityksenä tekisivät. Konsernin toimintamaiden verohallinnoilla voi olla toisistaan poikkeavia näkemyksiä miten kansainvälisen verotuksen periaatteita tulisi käytännössä soveltaa.
Suomessa asiaa on käsitelty Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) toimesta vuonna 2017, jolloin KHO totesi ratkaisussaan, että konsernit voivat järjestää uusien järjestelmien implementoinnin niin, että yksittäinen konserniyhtiö kantaa järjestelmän investointiriskin ja tarjoaa järjestelmän muiden käyttöön palveluna. Käytännössä tämä tarkoittaa, että investoivana ja siten riskin ottavana tahona toimiva konserniyhtiö kattaa ensivaiheessa järjestelmäinvestoinnin kustannukset ja saa investoinnilleen tuottoa muiden konserniyhtiöiden ottaessa järjestelmän käyttöönsä.
Ohjausjärjestelmän verotuksen haasteet ja riskit
Haasteita aiheuttaa markkinaehtoisen käyttömaksun määrittäminen (tyypillisessä) tilanteessa, jossa konserniyhtiöt ottavat järjestelmän käyttöön eri aikaan. Tällöin puhtaasti kulujen jakamiseen perustuvat mallit määrittää markkinaehtoinen käyttökorvaus ovat ongelmallisia – käy helposti niin, että aiemmin järjestelmän käyttöönottavat yhtiöt maksavat myös myöhemmin käyttöönottavien osuutta kuluista. Tämä muodostaa riskin toiminnanohjausjärjestelmää käyttävien konserniyhtiöiden verotuksessa.
Näin vältät veroriskit ja kevennät hallinnollista taakkaa
Yksi käytännöllinen ratkaisu on kokemuksemme mukaan ollut määrittää toiminnanohjausjärjestelmään käyttömaksut investointilaskelman avulla. Laskelmassa määritetään järjestelmän käyttöiän ja investoinnin tuottovaatimuksen mukaisen kassavirran perusteella toiminnanohjausjärjestelmän käyttömaksut sitä käyttäville konserniyhtiöille. Tällöin vältytään myös (työläiltä) vuosittaisilta kulujen jakamisen laskelmilta.
Suunnittele sisäinen veloitusmalli
Ottaen huomioon edellä esitellyt haasteet, sekä sen, että toiminnanohjausjärjestelmähankkeisiin liittyvät investoinnit ovat usein merkittäviä suuruudeltaan, suosittelemme suunnittelemaan sisäisen veloitusmallin huolellisesti.
Koska virallista ohjeistusta vastaavien veloitusmallien osalta ei toistaiseksi ole saatavilla, ennakollinen keskustelu Verohallinnon kanssa on todettu loistavaksi työkaluksi verovarmuuden parantamiseksi. Olemme avustaneet asiakasyrityksiämme konsernin sisäisten ERP-veloitusjärjestelmien suunnittelussa ja lisänneet asiakkaidemme verovarmuutta onnistuneesti ennakollisen keskustelun tai ennakkoratkaisun muodossa.
Haluamme olla avuksi!
Kuulostaako monimutkaiselta? Meillä Alderilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksiä koskevan verotusasioiden ja juridiikan eri osa-alueilta, myös kansainvälisesti. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.
Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.