Tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustin (T&K -vähennys) on ollut merkittävä askel suomalaisen yritystoiminnan tukemisessa ja kannustamisessa investoimaan innovaatioihin. Verokannustimen tarkoituksena on ohjata yrityksiä panostamaan tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin, mikä on keskeistä Suomen taloudelliselle kilpailukyvylle ja kasvulle.
Viimeaikainen keskustelu on osoittanut, että Verohallinto ei ole hyväksynyt yritysten veroilmoituksilla vaatimia T&K -vähennyksiä ja lisäksi Verohallinto on määrännyt veronkorotuksen yritykselle, koska veroilmoitus on annettu virheellisenä. Kokemuksemme mukaan tällainen on tullut useimmiten vastaan tilanteissa, joissa vähennyksen vaatimiseen ei ole valmistauduttu riittävästi ja tällöin Verohallinnolle on jäänyt epäselväksi edellytysten täyttyminen.
Meidän kokemuksemme on ollut positiivinen verokannustimen soveltamisesta, ja haluamme jakaa näitä kokemuksia sekä antaa vinkkejä verokannustimen hyödyntämiseen jatkossa. Olemme aiemmassa blogissamme tiivistäneet missä kannustimessa on kyse, mitä edellytyksiä laissa on säädetty vähennyksen saamiseksi sekä miten laskenta käytännössä tapahtuu. Lue tarkemmin Vähennyksen edellytyksistä.
Kokemuksia verokannustimen hyödyntämisestä
Alderilla on tehty töitä vähennyksen parissa paljon ja olemme valmistautuneet asiakkaidemme kanssa ajoissa ja huolella veroilmoituksen T&K vähennysvaatimukseen ja siten turvanneet asiakkaidemme vaatimukset. Suosittelemme lähes kaikille asiakkaillemme ennakkoratkaisun hakemista asiasta, sillä kokemuksemme mukaan Verohallinto on vaatinut erittäin laajat tiedot yrityksen kehittämistoiminnasta sekä myös muista toiminnoista.
Olemme saaneet lukuisia myönteisiä ennakkoratkaisupäätöksiä Verohallinnolta aiheesta. T&K vähennys on hyväksytty muun muassa seuraavan tyyppisissä tapauksissa:
- Yhtiön harjoittama tutkimus- ja kehittämistyö on ollut tuotteiden uusien mahdollisten käyttötarkoituksien etsimistä ja tutkimista sekä niihin perustuvaa tuotteiden uusien toiminnallisuuksien kehittämistä.
- Yhtiö on kehittänyt tekoälypohjaista tuotetta, jonka tavoitteena on luoda täysin uudenlainen ratkaisu markkinoille.
- Yhtiö on kehittänyt sisäistä prosessia, jonka taustalla on tarve luoda myynnin ja suunnittelun välille ajantasainen ja jaettu tilannekuva tulevista asiakasprojekteista sekä projekteihin käytettävissä olevista henkilöstöresursseista.
- Yhtiö on kehittänyt uusia teknologisia ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin. Teknologia sinällään ei ole ollut uutta, mutta tapa miten sitä on yhdistetty, on ollut uutta.
- Yhtiö on kehittänyt täysin uudenlaista mallia olemassa olevasta tuotteesta, perus käyttölogiikka tuotteelle ei ole muuttunut.
- Yhtiö on kehittänyt tuotteesta version 1.5 eli vain osa tuotteen ominaisuuksista on ollut uutta, muiden ominaisuuksien pysyen entisellään.
- Yhtiö on kehittänyt uusia pelejä.
- Yhtiö on kehittänyt täysin uudenlaista liiketoimintamallia.
- Yhtiön on kehittänyt uudenlaisen asiakkaiden palvelumallin.
Mitä asioita tulee Verohallinnolle selvittää
Olemme laatineet Verohallinnolle laajoja selvityksiä T&K vähennyksen perusteena olevasta kehittämistyöstä sekä myös siitä, mitä on kyseisen yhtiön peruskehittäminen ja miten nämä kaksi eroavat toisistaan. Usein on ollut havaittavissa, että yritykselle itselleen on hyvin selvää, mitä on sen niin sanottu peruskehittäminen ja miten olennaisesti uuden kehittäminen eroaa tästä peruskehittämistyöstä. Useimmiten tämä ero on jäänyt Verohallinnolle kuitenkin epäselväksi niissä tilanteissa, joissa T&K vähennystä ei ole hyväksytty.
Kokemuksemme mukaan vähennyksen saamiseksi Verohallinto on vaatinut yrityksiltä laajaa dokumentaatiota. Verohallinto on joutunut pyytämään yrityksiltä lisäselvitystä yleensä silloin, kun lisävähennysvaatimuksen liitteistä on puuttunut vastauksia alla olevista asioista:
- Selvä erottelu T&K vähennystä koskevasta kehitystyöstä ja ns. peruskehittämisestä.
- Kuvaus tavoista ja tehtävistä, joilla jotain olennaisesti uutta tavoitellaan.
- Yksityiskohtainen kuvaus T&K-työtä tehneistä henkilöistä ja heidän työtehtävistään sekä T&K-työhön liittyneestä alihankintatyöstä.
- Projektisuunnitelma tai vastaava suunnitelma, josta ilmenee toiminnan tavoitteet, toimenpiteet, kohdennetut resurssit, toteutuksen seuranta ja budjetti.
- Kehitystyön tuloksena syntyvien oikeuksien omistajuuden selvittäminen.
Suositukset jatkolle
Mikäli olette verovuoden 2023 osalta saaneet hylkäävän päätöksen T&K vähennyksestä, suosittelemme keskustelemaan kanssamme olisiko asia vielä käännettävissä teidän eduksenne. Mikäli ette ole vuoden 2023 osalta vähennystä hakeneet, suosittelemme pohtimaan yrityksenne liiketoimintaa sekä sen kehitystä laajasti sekä keskustelemaan vähennyksen edellytyksistä T&K vähennykseen erikoistuneen veroasiantuntijan kanssa.
Selvää on, että vähennyksen saaminen edellyttää paljon työtä, mutta vastapuolena on vuodesta 2024 alkaen jopa 200.000 euron verosäästö. Suosittelemme valmistelemaan huolella jo tilinpäätösvaiheessa vähennyksen edellytysten täyttymisen ja tarpeen mukaan hakemaan asiasta ennakkoratkaisua.
Autamme mielellämme kaikissa tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyvissä keskusteluissa sekä myös arvioimaan vähennyksen edellytyksiä ja ennakkoratkaisuhakemuksen tarpeellisuutta.
Haluamme olla avuksi!
Me Alderilla haluamme auttaa sinua ja yritystäsi kaikissa kotimaista yritysverotusta koskevissa verokysymyksissä. Meihin voit olla yhteydessä myös, jos kartoitat vaihtoehtoja yrityksesi tutkimus- ja kehittämistoiminnan järjestämiselle.
Meillä on kokonaisvaltaista osaamista eri kokoisten yritysten verokysymyksistä ja -suunnittelusta sekä verotuksen ja juridiikan eri osa-alueilta. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.
Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.